Familie Kok
Wroetstalhouder
Wroetstalhouder
Plaats: Ane
Provincie: Overijssel
Sinds: 1943
Boederij: Familie Kok
Generatie: 3e
Tak: Vleesvarkens in een wroetstal en een BLK stal
Website: https://www.krullvarken.nl
In Ane, een buurtschap in de gemeente Hardenberg, vind je de boerderij van de familie Kok. In de omgeving vind je de zogenaamde Hallenboerderijen, een boerderijtype die van architectonisch, cultuurhistotisch en landschappelijk belang is.
Geschiedenis
Ruim vijftien jaar geleden zagen Gert en Gelinda al in dat het anders moest. Het was op lange termijn stoppen of uitbreiden. Wanneer hun bedrijf uitgebreid zou worden, was het belangrijk dat de nieuwe stal ook klaar zou zijn voor de toekomst. Door contacten met andere varkenshouders kwamen Gert en Gelinda in aanraking met de wroetstal. Het idee waarin varkens meer ruimte, beter voedsel en daardoor een beter leven zouden krijgen sprak de familie Kok al meteen erg aan. Het sprak zelfs dusdanig aan dat Gert en Gelinda in 2012 een wroetstal voor de varkens lieten bouwen. De Wroetstal van familie Kok staat vandaag de dag nog steeds model voor andere boeren die zich bij het concept aan willen sluiten. De toekomst zien Gert en Gelinda rooskleurig in. Gert: ‘Het is natuurlijk wel een duurdere manier van varkenshouden, maar alle voordelen wegen wel veel zwaarder. Zoals de gehele keten nu werkt, is het zoals het hoort te gaan. Je hebt echt het gevoel dat je bezig bent met het verzorgen van de varkens en niet alsof je alleen de voerbakken van de varkens volgooit.’Familie Kok
Door het Krullvarkenconcept komen Gert en Gelinda als veehouders ook in contact met de slagers die het vlees kopen en de consument zelf. Binnen het concept wordt het belangrijk gevonden dat boeren weten waar hun vlees terecht komt en dat de consument weet waar het vlees vandaan komt. "Het Krullvarkensvlees is ook echt steviger. Je proeft gewoon het verschil. Ook de gewone consument proeft het, dat is geen verkooppraatje of zoiets. Als ik dan bij een slager ben is het ook leuk om te horen dat de mensen die je spreekt enthousiast zijn over het varkensvlees en bevestigen dat het daadwerkelijk anders smaakt." Gelinda merkt dat deze contacten wat extra’s toevoegen aan het werk: "de positieve reacties en de feedback werken erg motiverend. Door het Krullvarkenconcept hebben we veel contact met andere boeren, maar ook met slagers en consumenten. Het voegt echt wat toe aan het werk als veehouder."