Samen op weg naar die Krull!
Het logo van Krullvarken.
Het logo van Krull is ontstaan vanuit 3 gedachtegangen:
1. Varkens hebben van nature een krulstaart.
In de varkenshouderij wordt een gedeelte van de staart gecoupeerd wanneer er een grotere kans is op staartbijten. Staartbijten kan leiden tot verlamming van de achterpoten en heeft grote gevolgen. Staartbijten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals genetica, gezondheid, afleidingsmateriaal, staltype, voer, klimaat etc. Omdat de wroetstal is ontworpen naar het natuurlijk gedrag van het varken, was de verwachting dat je daarin ook makkelijker varkens met een lange staart kunt houden. Het idee voor het streven naar lange staarten is daardoor tot stand gekomen. In de praktijk blijkt dat niet altijd even makkelijk. In de wroetstal worden dieren van 25 kg opgelegd. Deze dieren worden bij de meeste boeren aangeleverd door de vermeerderaar. De vermeerderaar heeft zijn dieren niet in een wroetstal liggen, wat er mede voor zorgt dat het stoppen met couperen een lastig punt is naast de andere factoren die van invloed zijn. Vanuit het Krullconcept vragen we nieuwe deelnemers om minder kort te couperen, zodat de varkens hun krul in de staart behouden. Uiteindelijk willen we naar een situatie waarbij er niet meer gecoupeerd wordt. Inmiddels zijn er al krullvarkens die niet meer gecoupeerd worden. Daarnaast is de keten in ontwikkeling. Zo zijn er ook al vermeerderaars die hun gespeende biggenstal vervangen door een wroetstal. Dit biedt mogelijkheden voor de toekomst!
Het logo van Krullvarken.
2. Krullen.
Op de boerderij wordt vaak gesproken over krullen in het hok, terwijl dit in de volksmond vaak zaagsel wordt genoemd. Krullen zijn wat grover dan zaagsel en kan als bodembedekking in de stal gebruikt worden. Tegenwoordig wordt er naast zaagsel ook gehakseld stro e.d. gebruikt. Door het gebruik van krullen/strooisel kunnen onze varkens wroeten in de stal.
Het logo van Krullvarken.
3. Krul van goedkeuring.
Een krul heeft ook een betekenis voor als je iets goed gedaan hebt. Wie heeft er vroeger niet een krul van de juf gekregen? Ons hele concept is ontstaan uit de groeiende vraag naar verantwoord geproduceerd vlees uit stallen die de impact van de varkenshouderij op het milieu verminderen. Krull is niet alleen gunstig voor het milieu en het welzijn van de dieren, maar biedt ook een hoogwaardig stuk varkensvlees dat tegemoet komt aan de wensen van de bewuste consument. We proberen hiermee wat goed te doen en die krul te verdienen!
Net als het spreekwoord zegt “ieder varken heeft een krul in de staart”, zo is iedere deelnemer in de keten trots op het Krullconcept waarmee we gezamenlijk een betere leefomgeving voor mens en dier en een kwalitatief stuk vlees creëren.